Tästä syystä jotkut saavat mustelmia hieronnasta toisia helpommin.

Olen törmännyt työssäni useamman kerran harhakäsitykseen mustelmista hieronnan yhteydessä. Moni ammattilainenkin väittää, että mustelmia ei saisi tulla hieronnasta ja jos niitä ilmestyy on hierottu liian kovaa. Toki mitä kovempaa hieroo sitä todennäköisemmin rikkoo lihaskudoksia sekä pieniä verisuonia, mutta aina mustelman syntyminen ei johdu liian kovasta käsittelystä. Alla listaankin asioita, jotka vaikuttavat mustelmien syntymiseen.

Kuvassa näkyy millainen jälki imukuppikäsittelystä jää

Imukuppikäsittelystä jäävä jälki

Mustelmien syntymiseen on useita eri tekijöitä:

  1. Olet nainen – naisen iho on ohuempi kuin miehen. Naisten verisuonet ovat siis lähempänä pintaa ja näin ollen herkempiä iskuille.
  2. Olet vanhempi – iän myötä verisuonet sekä iho ohenevat. Toki myös hierojan tulee huomioida tämä käsittelyssä.
  3. Käytät verta ohentavia lääkkeitä – Muunmuassa tulehduslääkkeet kuten aspiriini, omegan sisältämä kalaöljy sekä kortisonilääkkeet ohentavat verta.
  4. Joistain kohdista kehoa iho on ohuempaa – Esimerkiksi ojentajasta (kolmipäisen olkalihaksen alueelta) sekä rintakehästä iho on ohuempaa ja sinne muodostuu helpommin mustelmia. Joillain pelkkä ”tökkäisy” riittää mustelman muodostumiseen.
  5. Liika auringonotto vähentää ihon joustavuutta ja kimmoisuutta.
  6. Eri hierontatekniikat vaikuttavat mustelmien syntyyn – Imukuppi- sekä faskiakäsittelystä tulee herkemmin mustelman kaltaista jälkeä kun käsitellään peitinkalvoja*.

Eli jos saat mustelmia hieronnasta älä pelästy vaan mieti minkälainen käsittely oli: sattuiko se? Hyvän ja huonon kivun tunnistamiseen on helppo nyrkkisääntö. Kun hieronta ei tunnu hyvälle, se ei tee hyvää.

*Peitinkalvo eli faskiakalvo: Kalvojen tehtävänä on tukea sekä yhdistää lihaksia ja lihasryhmiä. Liikkumisen ja yksittäisten liikkeiden aikana kalvot liukuvat toisiinsa nähden ja niiden välissä oleva hyalyronihappo toimii liukastusaineena. Kalvot voidaan jakaa pinnalliseen, syvään ja viskeraaliseen kalvoon. Faskiakäsittelyssä pyritään edesauttamaan kalvojen puhdasta liikettä eli kitkatonta liikettä toisiinsa nähden. Mitä tiukemmassa kalvot ovat, sitä tiukempaan esim. imukuppi tarraa kiinni ja sitä todennäköisemmin siitä jää jäljeksi iholle verenpurkaumia. (Lähde: https://tule.fi/faskia-eli-peitinkalvo/)