Stressi ja kiireellinen nykymaailma

Törmään työssäni usein ihmisiin, joiden keho käy kokoajan ylikierroksilla. Moni asiakas kysyykin minulta, miten pystyn tunnistamaan stressaavan ja ylikuormittuneen kehon hieronnassa 🤯

Tässä siihen syy:

🧠 Kaikki perustuu ihmisen autonomisen (=tahdosta riippumattoman) hermoston toimintaan. Parasympaattinen hermosto rauhoittaa ja sympaattinen hermosto kiihdyttää.

Kiireinen ja rasittava elämä vaikuttaa suoraan sympaattisen hermoston vilkastumiseen. Tämän seurauksena syntyy stressiä, joka voi tuntua jumituksena. Kun tiedostamatta jännittää lihaksia aineenvaihdunta heikkenee. Lihakset eivät saa verenkierron kautta entiseen tapaan happea ja ravintoaineita, sekä kuona-aineetkin poistuvat hitaammin. Tunnen siis kun lihakset ovat stressin ja kiireen jäljiltä jännittyneessä tilassa.

Stressin oireita:
Univaikeudet, ruoansulatusongelmat, hengenahdistus, päänsäryt, kipeät ja levottomat lihakset, jatkuva flunssakierre, epätyypillinen hajamielisyys, ärtyneisyys, kyvyttömyys rauhoittua…. Tilanteen päästessä pahaksi ollaan jo loppuunpalamisen äärellä.


🏁 Vinkkejä, kuinka ottaa askel kohti rennompaa kehoa & mieltä:

1. Hengitä syvään 💨 – nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Tärkeintä on että hengität rauhallisesti ja pyrit hengittämään pallean eli vatsan kautta.
2. Muista pitää taukoja⏲💣 – nykyään ihmisten arki on pelkkää suorittamista ja tauot pidetään minimissä. Jos työsi on hektistä jo 10-15min lepotauko auttaa sinua jaksamaan paremmin. Kaikkea työtä ei pidä eikä kannata tehdä kiireessä. Ruokakaupassa käyntikin voi olla mukavaa ja rauhallista puuhaa, jos sitä ei pidä suorituksena.
3. Syö hyvin ja rauhassa 🥗 – anna itsellesi aikaa nauttia rauhallinen ruokahetki töissä ja/tai kotona. Yksi kroonisen stressin, väsymyksen ja heikon palautumisen syy onkin yllättäen puutteellinen ravitsemus.
4. 🧘‍♀️ Kun yhdellä elämänalueella pukkaa kiirettä, tasapainoita arkea pitämällä huoli että muu toiminta ei vastaavasti rasita kehoa, eikä kiihdytä sympaattista hermostoa.
5. Liiku 🤸‍♀️ – tappotreenin sijaan, liiku ja jumppaile matalammalla sykkeellä. Jo 15min jumppa saa lihakset lämpenemään, pahimmat jännitystilat raukeamaan ja kuona-aineet liikkeelle.
6. Kuuntele kehoasi 👂🏻- millainen liikunta saa sinulle hyvän ja voimaantuneen olon, ilman että kehosi käy entistä ylivilkkaampana? Ota pieniä askelia, samalla tavalla kuin kunnon kohotuksessa. Älä kuluta kehosi energiavarastoja nollille sillä että aloitat liian vauhdikkaasti vaan anna kehollesi aikaa sopeutua.
7. Ota rauhallisesti ennen nukkumaan menoa 😴 ja yritä rauhoittaa mielesi sekä kehosi – Jos sympaattinen hermosto on yliaktiivinen nukkumaan mentäessä ei unikaan välttämättä lataa akkuja seuraavaan päivään. Rauhallinen venyttely on hyvä tapa saada keho rentoutumaan.
8. 🚨 Jos tunnet pahaa oloa siitä, että otat välillä rauhallisemmin, tulisi hälytyskellojesi soida. Tämä on selvä merkki siitä, että kehosi käy ylikierroksilla!


Yritetään kaikki ottaa rennommin, pysähdytään aina välillä haukkaamaan happea ja pidetään huolta toisistamme tässä kiireisessä maailmassamme ♥️ Tiesitkö, että stressaamalla saat myös muut stressaamaan ympärilläsi?

One thought on “Stressi ja kiireellinen nykymaailma

Comments are closed.